Vad betyder upptid för servrar?

Vad betyder upptid för servrar? I denna text kommer vi gå igenom vad just denna term betyder. Vi kommer också gå igenom varför upptid är bra och hur man kan garantera att en server eller en hemsida har en bra upptid. Om man ser till att en hemsida har en bra upptid kan man också känna sig säker på att eventuella kunder och liknande kan hitta till och komma fram på hemsidan för att kunna handla eller beställa olika saker.

Vad är upptid?

När man ska konfigurera en server eller skaffa ett webbhotell pratas det ofta om uptime, eller upptid som det kallas på svenska. Många webbhotell har idag bra säkerhet och dessutom sköter de ofta om sina servrar med såväl uppdateringar och felfri hårdvara. Dessa webbhotell har ofta bra upptid. Upptiden är helt enkelt hur länge en server varit online utan att ha förlorat kontakten med internet, eller behövts startas om på grund av något fel.

För de som driver någon form av kommersiell verksamhet på nätet är ofta upptiden en mycket kritisk faktor. Om en server eller hemsida är nere kan inga kunder komma åt hemsidan och då kan varken information eller beställning av varor eller tjänster ges till kunderna. Ofta kan heller inte den som har hemsidan komma åt sin mailadress, vilket kan leda till att många beställningar och annat missas. Det kan sluta riktigt illa för företaget.

Vad betyder upptid för servrar?

Möjligt att öka en hemsidas upptid

När man nu vet svaret på frågan “vad betyder upptid för servrar?” kan man också ana att det finns en hel del olika sätt att förhindra en hemsidas nertid. Om man ska starta en hemsida måste man leta efter ett webbhotell som har hög upptid. Det man ska leta efter är ett webbhotell som har en bra internetuppkoppling, samt de ekonomiska resurserna för att kunna hålla sina servrar uppdaterade.

För den egna säkerheten är det också viktigt att ta en daglig backup på sin hemsida och server. Detta kan öka upptiden om något går sönder och är särskilt bra om man själv hostar sin hemsida. Om något händer är det inte alltid det är hårddisken som går sönder utan det kan vara antingen ett minne eller ett moderkort som går sönder och då kan läget vara kritiskt. Ibland behöver nertiden inte handla om att åtaganden missköts av webbhotellet. Det kan också bara vara ett tillfälligt problem med hotellets internetuppkoppling.

Sammanfattning om upptider

Vad betyder upptid för servrar? Om man själv ska ordna en hemsida eller server behövs en stabil internetuppkoppling och ett fast IP nummer. Om inte detta finns är det risk att hemsidan kommer att få mycket nertid. Det krävs mycket erfarenheter och ofta en hel del ekonomiska satsningar för att man ska kunna upprätthålla en hög säkerhetsnivå på ett webbhotell. Om man inte klarar detta finns risken att kunder kommer att välja att både ha sin hemsida någon annan stans, och kunder till en hemsida besöker troligen ett annat företag.